Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Deze geneeskunde is een paar duizend jaar oud, maar de wijsheid en kennis die het systeem rijk is, wordt vandaag de dag steeds meer begrepen door onze moderne wetenschap. Natuurkundigen weten inmiddels dat vaste stof niet echt vast is, maar dat alles bestaat uit golven van licht en energie. Alles is constant in beweging en vibreert. Wij kunnen dit met onze ogen niet waarnemen en onze zintuigelijke perceptie van de werkelijkheid ligt ver van de universele waarheid.

Dus, ons lijf is ook opgemaakt uit (levens)energie (genaamd Qi) en is verre van vast of statisch. De energie beweegt aan de oppervlakte van het lichaam door 12 hoofdmeridianen, welke verbindingstakken hebben naar kleinere meridianen. Binnen de Chinese filosofie is er geen onderscheidt tussen de Qi van ons lichaam en de Qi van onze emoties, gedachten en bewustzijn. Alles is met elkaar verbonden en vormt een web van energie.

Bij klachten is de stroming van Qi verstoord. Aangezien alle meridianen met elkaar in verbinding staan, is er vaak een patroon van meerdere klachten. Op elke meridiaan liggen specifieke acupunctuurpunten, die elk een eigen invloed hebben op de Qi. Zo zijn er voedende punten, punten die overtollige Qi of warmte wegnemen of punten die de stroom mobiliseren en pijn verminderen. De natuur is altijd aan het werk om balans (homeostase) te creëren en te bewegen richting genezing. Met behulp van de acupunctuurnaaldjes prikkelen en ondersteunen wij dit zelfhelend vermogen en herstellen de stroming van Qi.

moxatherapie en cupping
meditatie en visualisatie
Voeding en Kruiden
esoterische acupunctuur

Natural forces within us are the true healers of disease.

Hippocrates